FASTE FRA MOBILDATA EN UKE
Denne uka vil jeg ha en faste fra mobildata og kun bruke mobilen som telefon, til tekstmelding og funksjoner som ikke krever nett. Dette som et ledd i å redusere internettbruken min og gjøre noe med mobil-avhengigheten min. Internett har et enormt klimaavtrykk, noe jeg ikke har tenkt særlig mye på før. Internett som helhet slipper ut like mye CO2 som flytrafikken. Jeg tror det også er sunt for den psykiske helsen å ikke gripe etter telefonen hele tiden. Her skriver VG om hvordan man kan gjøre internettbruker mer miljøvennlig. Mer om internettbruk og miljø her. HVORDAN DET GIKK: Det var en befrielse å ikke sjekke mobilen hele tiden. Litt som å leve i gamle dager før vi hadde mobiltelefon. Jeg brukte kort på bussen og svarte bare på messenger og iMessage hjemme på datamaskinen. Sjekket heller ikke mail og Facebook på smarttelefonen. Og det var en lettelse å ikke være så avhengig av å sjekke hele tiden, det ga meg mer ro i nervesystemet og er nok helt klart sunnere for den psykiske helsen. Jeg kommer likevel til å fortsette å bruke mobildata, men med måte. Det er noen praktiske fordeler med det som reiseapper og muligheten til å høre interessante foredrag mens jeg går tur. Likevel vil jeg fortsette med et svært moderat mobildata-forbruk, for det føles som å få mer råderett over mitt eget liv. Jeg blir mindre avhengig av feedback på ting jeg poster på Facebook eller raske svar på mail og meldinger. Jeg får mer tid til å være tilstede med det jeg virkelig er opptatt av.
0 Comments
Kulepenner er litt som sokker, de forsvinner hele tiden og blir lett en forbruksvare. På Steinerskolen lærte vi å respektere skrive- og tegnematerialet, og brukte skikkelig fyllepenn. Kulepenn var bannlyst. Pappa derimot hadde alltid et arsenal av kulepenner i skjortelomma, og de kom og gikk. Som voksen ble jeg mer som pappa. Hauger av diverse blyanter, blekk- og kulepenner ligger rundt i huset, kommer og går, mister lokket sitt, virker sånn halvveis o.s.v.
Jeg har i flere år lett etter miljøvennlige kulepenner, og endelig fant jeg en på nettbutikken Be:Eco. Den er laget av sertifisert bærekraftig tre og har utskiftbare pennespiss med blekk som de også selger. Så nå skal jeg prøve å ta vare på pennen og holde penneforbruket mitt meste mulig bærekraftig. Kanskje får jeg meg en fyllepenn også, de er jo mye bedre å skrive med. Jeg elsker stearinlys og stemningen de skaper, men de er dessverre ødeleggende både for innemiljøet og miljøet generel da de slipper ut sotpartikler og kjemikalier.
I tillegg er mange av dem laget av palmeolje som ødelegger regnskogen, les mer om det på regnskogfondets sider. (Merk at undersøkelsen er fra 2014 og kan være noe foreldet.) En del lys har også fossilbasert parafin i seg og slipper ut klimagasser. Disse er ofte ikke merket. Det gjelder blant annet mange te-lys, les om det i denne artikkelen fra VG (ops: også fra 2014). Miljømerking anslår at utslipp ved brenning av parafinlys i Sverige tilsvarer utslippene fra 15 000 bilder (kilde: Naturvernforbundet). Les mer her. Jeg skal fra nå av gå over på bivokslys, som ikke slipper ut sot og kjemikalier og sies å til og med rense lufta. De er dyre og eksklusive, men jeg trenger ikke brenne så mange lys av gangen. Jeg har bestilt et kubbelys laget på en gammel gård i Øst-Tyskland som bruker solcellepanel til produksjonen. Og telys i aluminiumsbeholdere som kan gjenbrukes og 10 refil-lys, bivoksen er fra Tyskland, men selve lysene er laget på en VTA-bedrift (Varig tilrettelagt arbeid) i Lødingen. Så her er det vinn-vinn på mange måter. Jeg kjøpte alt hos be:eco Å produsere en smarttelefon er ekstremt energikrevende, jeg vil derfor beholde den jeg har så lenge som overhode mulig og reparere eller skifte ut deler fremfor å kjøpe ny når jeg kan. Jeg fikk Oves gamle iPhone for tre år siden, da var den kanskje brukt i to år eller mer. Så allerede har den tjent vel i fem år. Batteriet svikter av og til i vinterkulda og den har hatt sine kollapser, men alt i alt fungerer den fint. Når den en dag tar kvelden for godt, skal jeg kjøpe brukt eller delvis brukt, eller en rettferdig telefon som lett kan repareres (som Fairphone).
Som det står i artikkelen under, krever også bruk av internett mye energi da informasjonen må lagres på noen digre servere. Jeg vil derfor bli mer bevisst på min nettbruk og se om jeg kan redusere tom-gangs-internettbruken min som egentlig ikke gir noe. Det vil sannsynligvis også gi bedre psykisk helse. Les om mobilbruk og miljø her Så hvordan kan hvile være en miljøutfordring?
Dette er forrige ukes utfordring, den ble først klar for meg nå. Det jeg gjorde i forrige uke var i hovedsak å hvile. Jeg var på zencoaching-festival og jeg var småsyk og trengte masse søvn og hvilepauser. Så det med hvile var en nødvendighet. Men hva har det med miljø å gjøre? I zencoaching er et av slagordene: "relaxing into being", når jeg hviler inn i væren roer nervesystemet seg. Jeg blir rolig, puster dypere og tankene blir mindre fryktbaserte. Fra det stedet tar jeg bedre valg. Jeg blir mindre avhengig av ytre stimuli (og blir dermed også mindre forbrukende). På festivalen spilte partneren min Ove og jeg impromusikk, for å klare å gjøre det må jeg hvile, slippe behovet for kontroll og ta i mot det som kommer. Det jeg erfarer da er at en mer intelligent del av meg tar over og lager musikk jeg ikke kunne ha snekret sammen med den bevisste delen av hjernen. Dette er min direkte erfaring av å bli mer intelligent når jeg er i en hvilende tilstand. Og skal jeg være med å støtte miljøet og jorda er dette stedet jeg vil gjøre det fra. For fra dette stedet er jeg mindre reaktiv og mer kreativ, og er det noe vi trenger fremover er det kreative løsninger. Så ja, hvile kan være bra for miljøet, er min mening. 💚 Denne uka er jeg på retreat, her handler det mest om den indre natur, men vi er også omgitt av vakker ytre natur, og kanskje de to henger sammen?
|
ForfatterHistorieforteller, sanger/musiker og coach som vil være med å redde verden bittelitt. Arkiv
January 2020
Kategorier |